Torikorttelit – uusi vanha kaupunki

Torikorttelit on uudella elämällä täyttynyt Helsingin historiallinen keskusta. Kolme korttelillista kuvankauniita katuja ja rakennuksia, suloisia sisäpihoja, viihtyisiä kahviloita ja ravintoloita, persoonallisia putiikkeja ja merellisen keskustan tunnelmaa.

Ostoksia ja makuelämyksiä

Historiallisessa uudistuksessa avatuista empirekortteleista löytyy nyt huippuravintoloita, viehättäviä kahviloita, kotimaista designia ja käsitöitä, muotia, kulttuuria, kaupunginmuseo, elokuvateatteri, salakapakka, tapahtumasaleja ja luovan työn kaupunkikeskus. Torikortteleissa sijaitsee myös Helsingin hallinnon keskus eli kaupungintalo. Sen aula on nykyisin erilaisille toimijoille avoin tapahtumatori.

Arkkitehtuuria ja historiaa

Torikortteleiden alue on arkkitehtuurin ystävän paratiisi. Helsinkiä ei turhaan kutsuta Engelin kaupungiksi, ja Torikortteleiden katukuvassa Engelin uusklassiset rakennukset ovatkin näyttävässä roolissa: Senaatintori, tuomiokirkko, yliopiston päärakennus ja valtioneuvoston linna.
Engel suunnitteli myös nykyisen kaupungintalon (Pohjoisesplanadi 11–13), eli hotelli-ravintola Seurahuoneen, jossa järjestettiin 1830-luvulta alkaen muun muassa Suomen ensimmäiset oopperaesitykset, populaarikonsertit, varieteet ja ranskalaisten Lumièren veljesten toimesta maan ensimmäinen elokuvanäytöskin.

Kaupunkilaisille ja matkailijoille

1900-luvulla tämä Helsingin historiallinen keskusta oli pitkään lähinnä kaupungin hallinnollinen keskus. Aluetta lähdettiin 2000-luvun alussa kaupunkilaisten tahdosta kehittämään: sisäpihoja avattiin kaupunkilaisten käyttöön ja tiloja remontoitiin erilaisille toiminnoille sopiviksi. Kaupunkilaiset ottivat alueen nopeasti omakseen samoin kuin matkailijat.

Torikortteleita kehittää ja tiloja vuokraa Helsingin kaupungin kokonaan omistama yhtiö Helsingin Kaupunkitilat Oy. Alueella on yhteensä 12 000 m² liiketilaa ja 3 000 m² sisäpihoja.