Torgkvarteren – en ny gammal stad

Torgkvarteren är Helsingfors historiska centrum som är fyllt med nytt liv. Tre kvarter med bildsköna gator och byggnader, söta innergårdar, trivsamma kaféer och restauranger, personliga butiker och stämningen av det marina centrumet.

Shopping och smakupplevelser

De empirekvarter som öppnades i samband med en historisk förnyelse omfattar numera topprestauranger, charmiga kaféer, inhemsk design och hantverk, mode, kultur, stadsmuseet, en biograf, en lönnkrog, evenemangssalar och ett stadscenter för kreativt arbete. Torgkvarteren omfattar också Helsingfors administrativa centrum, det vill säga stadshuset. Dess aula är numera ett evenemangstorg som är öppet för olika aktörer.

Arkitektur och historia

Torgkvarterens område är ett paradis för arkitekturentusiaster. Helsingfors kallas inte i onödan för Engels stad, och Engels nyklassiska byggnader spelar en viktig roll i Torgkvarterens gatubild: Senatstorget, domkyrkan, universitets huvudbyggnad och Statsrådsborgen.
Engel har också ritat det nuvarande stadshuset (Norra Esplanaden 11–13), det vill säga hotell-restaurangen Seurahuone, där man från och med 1830-talet ordnade bland annat de första operaföreställningarna, populärkonserterna och varietéerna i Finland. Även den första filmförevisningen i landet ordnades i huset av franska bröderna Lumière.

För stadsbor och turister

På 1900-talet var detta historiska centrum en lång tid närmast Helsingfors administrativa centrum. I början av 2000-talet började man utveckla området på begäran av stadsborna: innergårdar öppnades för stadsbors bruk och lokaler renoverades så att de lämpar sig för olika funktioner. Stadsborna och turisterna tog snabbt över området.

Torgkvarteren utvecklas och lokalerna hyrs ut av Helsingfors Stadslokaler Ab, ett bolag helägt av Helsingfors stad. I området finns sammanlagt 12 000 m² affärslokaler och 3 000 m² innergårdar.